У картоплі "в кожушку" зберігається удвiчi бiльше вітаміну С
Початок весни - час найбільшого дефіциту вітаміну С. Позаду - холодна зима з її вірусами, попереду - волога й вітряна весна. У торішніх продуктах вітаміну С практично не збереглося, а до цьогорічного врожаю ще чекати і чекати.
Між тим, вітамін С в організмі людини не синтезується - він має надходити ззовні, причому щодня. Для здорової людини добова потреба у вітаміні С становить 70-100 міліграмів, для спортсменів та людей важкої фізичної праці - 150-200, для вагітних і годуючих жінок - 120-150 міліграмів. Підвищена доза вітаміну С потрібна тим, хто хворіє або нещодавно перехворів, а також курцям.
-- То де ж брати ту "аскорбінку"?
-- Я б не радив купувати аптечні форми вітаміну С, адже таким чином ви шокуєте організм раптовим введенням великої дози вітаміну, -- радить Борис Скачко, фітотерапевт, реабілітолог. -- Загалом, усі медикаментознi препарати націлені на короткострокову дію -- вони допомагають, доки їх п'єш. Але таким чином можна швидко "загнати" імунну систему, й виникне зворотня реакція -- пригнiчення iмунiтету.
-- А як тоді чинити?
-- Для отримання норми вітаміну С достатньо налагодити харчування таким чином, щоб кожного дня у раціоні були свіжі овочі та фрукти. Найбільше вітаміну С міститься у цитрусових -- і необов'язково їсти їх кілограмами. Достатньо з'їдати один фрукт на день (лимону досить й половини), щоб організм отримав добову дозу вітаміну С. Але кожного дня.
Крім того, великі запаси вітаміну С, навіть зараз, навесні, є у квашеній капусті -- це зумовлено діяльністю певних бактерій. 300 грамів капусти на день покриють добову норму.
Актуальними стають літні запаси -- перетерта з цукром смородина, малина, обліпиха. Цукор "законсервував" вітаміни, а зараз як раз час це все їсти, бо домашні варення не варто берегти більше року.
Є вiтамiн С i в картоплi, але вiн руйнується пiд час термiчної обробки -- тому якщо варите картоплю, опускайте її у гарячу воду (так зменшуються втрати аскорбінки). А при варінні картоплі "у кожушку" збережеться удвiчi бiльше вітаміну С.
Визнаним вітамінним напоєм є шипшиновий чай. Залийте кілька сухих ягід, які перед тим треба розім'яти, окропом та прокип'ятіть кілька хвилин. А коли остигне, додайте чайну ложку оливкової олії (так відбувається екстракція жиророзчинних вітамінів, і напій буде багатим не лише на вітамін С, а й на вітаміні А та Е, які також є дуже важливими). Джерелом вiтамiну С є морси з журавлини та брусницi. А ранок варто починати iз склянки води з соком половини лимону та чайною ложкою меду.
Загалом, якщо ви щодня маєте на столi овочi та фрукти, нема жодної потреби приймати вiтамiн С додатково.
Джерело
Початок весни - час найбільшого дефіциту вітаміну С. Позаду - холодна зима з її вірусами, попереду - волога й вітряна весна. У торішніх продуктах вітаміну С практично не збереглося, а до цьогорічного врожаю ще чекати і чекати.
Між тим, вітамін С в організмі людини не синтезується - він має надходити ззовні, причому щодня. Для здорової людини добова потреба у вітаміні С становить 70-100 міліграмів, для спортсменів та людей важкої фізичної праці - 150-200, для вагітних і годуючих жінок - 120-150 міліграмів. Підвищена доза вітаміну С потрібна тим, хто хворіє або нещодавно перехворів, а також курцям.
-- То де ж брати ту "аскорбінку"?
-- Я б не радив купувати аптечні форми вітаміну С, адже таким чином ви шокуєте організм раптовим введенням великої дози вітаміну, -- радить Борис Скачко, фітотерапевт, реабілітолог. -- Загалом, усі медикаментознi препарати націлені на короткострокову дію -- вони допомагають, доки їх п'єш. Але таким чином можна швидко "загнати" імунну систему, й виникне зворотня реакція -- пригнiчення iмунiтету.
-- А як тоді чинити?
-- Для отримання норми вітаміну С достатньо налагодити харчування таким чином, щоб кожного дня у раціоні були свіжі овочі та фрукти. Найбільше вітаміну С міститься у цитрусових -- і необов'язково їсти їх кілограмами. Достатньо з'їдати один фрукт на день (лимону досить й половини), щоб організм отримав добову дозу вітаміну С. Але кожного дня.
Крім того, великі запаси вітаміну С, навіть зараз, навесні, є у квашеній капусті -- це зумовлено діяльністю певних бактерій. 300 грамів капусти на день покриють добову норму.
Актуальними стають літні запаси -- перетерта з цукром смородина, малина, обліпиха. Цукор "законсервував" вітаміни, а зараз як раз час це все їсти, бо домашні варення не варто берегти більше року.
Є вiтамiн С i в картоплi, але вiн руйнується пiд час термiчної обробки -- тому якщо варите картоплю, опускайте її у гарячу воду (так зменшуються втрати аскорбінки). А при варінні картоплі "у кожушку" збережеться удвiчi бiльше вітаміну С.
Визнаним вітамінним напоєм є шипшиновий чай. Залийте кілька сухих ягід, які перед тим треба розім'яти, окропом та прокип'ятіть кілька хвилин. А коли остигне, додайте чайну ложку оливкової олії (так відбувається екстракція жиророзчинних вітамінів, і напій буде багатим не лише на вітамін С, а й на вітаміні А та Е, які також є дуже важливими). Джерелом вiтамiну С є морси з журавлини та брусницi. А ранок варто починати iз склянки води з соком половини лимону та чайною ложкою меду.
Загалом, якщо ви щодня маєте на столi овочi та фрукти, нема жодної потреби приймати вiтамiн С додатково.
Джерело
Немає коментарів:
Дописати коментар