23.4.17

Ягода годжі – кому корисна і як їсти

Ягоди годжі (тибетський барбарис, китайська дереза, шамбала) – це невеликі плоди дерева дереза, сімейства пасльонових. Пасльонові також включають картоплю, томати, баклажани, перець чилі і інші добре відомі овочі, але всі вони поступаються годжі за кількістю корисних складових. 

Склад ягід годжі: 


  1. вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В12); 
  2. вітамін С (в два рази більше, ніж в цитрусових);
  3. вітамін Е; германій (використовується для профілактики раку); 
  4. кальцій і калій; 
  5. цинк і мідь;
  6. марганець, нікель, фосфор; 
  7. кадмій, кобальт, селен, хром; 
  8. каротин (у 20 разів більше, ніж у моркві); 
  9. йод (більше, ніж в гранаті, яблуках і шпинаті);
  10. амінокислоти; 
  11. моносахариди і полісахариди; 
  12. бетаїн. 


Як ягода годжі впливає на організм
 Завдяки такому багатому арсеналу вітамінів та мінералів годжі успішно справляється з оздоровленням організму і сприятливо впливає на його органи і системи.

Властивості годжі допомагають в профілактиці і лікуванні: 

  1. хвороби Альцгеймера; 
  2. головного болю і запаморочення; 
  3. підвищеного холестерину;
  4.  високого рівня цукру в крові; 
  5. хвороб очей;
  6.  серцево-судинних захворювань; 
  7. хвороб нирок; 
  8. захворювань печінки і шлунково-кишкового тракту; 
  9. дисбактеріозу; 
  10. хвороб дихальної системи; 
  11. артриту і артрозу, атеросклерозу; 
  12. безсоння і порушень сну; 
  13. порушень пам’яті; 
  14. депресії, апатії і хронічної втоми; 
  15. імпотенції у чоловіків і фригідності у жінок; 
  16. йододефіциту.         

Але користь ягід годжі на цьому не закінчується. Вони допомагають боротися з симптомами клімаксу і ПМС, очищають кров, насичують організм вітамінами і мікроелементами, підвищують імунітет, знімають запальні процеси і покращують метаболізм. Все це робить ягоди годжі одним з найкращих продуктів для схуднення (калорійність 253 ккал на 100 г), оздоровлення та антистаріння.

Зверніть увагу! Годжі можуть спровокувати розлад шлунка. Людям з проблемами шлунково-кишкового тракту перед тим, як включити ягоди в свій раціон, краще проконсультуватися у лікаря.

Як їдять ягоди годжі

Ягоди годжі – невід’ємна частина азіатської кухні. Свіжі, сухі або замочені в мигдальному молоці їх часто додають до рису. Також ягоди використовують в китайських супах в поєднанні з куркою або свининою (вітамін С допомагає м’ясу краще засвоюватися), рибою і овочами. Годжі додають в трав’яний чай і навіть готують на їх основі алкогольні напої. У наших краях ягоди часто використовують замість родзинок, додають в каші, салати і кисломолочні продукти.

Зверніть увагу! Ягоди годжі мають тонізуючий ефект, тому, споживати їх краще в першій половині дня, наприклад, на сніданок.

Сніданок з ягодами годжі 50 г граноли або пластівців; 100 г знежиреного йогурту; жменя в’ялених ягід годжі. Що з цим робити, пояснювати не варто. Довіртеся своєму чуттю і просто змішайте усі інгредієнти. От і все, корисний сніданок готовий!

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Почему детям до года нельзя пить фруктовые соки

Детям до одного года ни в коем случае нельзя давать фруктовые соки, утверждают специалисты из Американской академии педиатрии (American...