Боби маш (вігна промениста, мунг, золотиста квасоля, урад, дхал) – маленькі зелені боби, що зовні нагадують звичайний горох. Не применшуючи цінність гороху, все ж зазначимо, що властивості бобів маш дещо ширші. У чому користь індійських бобів, читайте у цій статті.
Склад бобів маш
Попри відносно невисоку калорійність (347 кал) у 100г бобів маш міститься:
23,5 г білків;
2 г жирів;
44,2 г вуглеводів;
1,2 г ліпідів;
0,9 г жирних кислот;
15 мг натрію;
1 г калію;
16 г харчових волокон;
7 г цукру;
114 мг вітаміну А;
132 мг кальцію;
4,8 мг вітаміну С;
6,7 мг заліза;
0,4 мг вітаміну В6;
0,621 мг тіаміну;
0,233 мг рибофлавіну;
1,91 мг пантотенової кислоти;
0,51 мг вітаміну Е;
9 мг вітаміну К;
189 мг магнію.
Завдяки такому багатому складу боби мунг стали мега популярними у поціновувачів корисної і дієтичної їжі. Окремою категорією споживачів можна назвати любителів йоги та інших медитативних практик, адже маш дарують необхідну легкість організму, дозволяють віднайти баланс між тілом і душею. Але і без того золотиста квасоля має чим здивувати.
Користь бобів маш для організму
Першим за споживання бобів маш дякує шлунок. Клітковина у складі цього продукту виводить із шлунково-кишкового тракту усе зайве і в цілому оздоровче впливає на його функціонування.
Завдяки широкому спектру мікроелементів (в т.ч. магнію, фосфору і цинку) краще починає працювати мозок, серцево-судинна і нервова системи. Також вітаміни і мінерали у складі золотистої квасолі допомагають боротися зі стресом, покращують зір, пам'ять, зміцнюють кістки та суглоби, зміцнюють імунітет, запобігають нападам астми, зменшують алергічні реакції.
Регулярне вживання маш поступово дозволяє вивести токсини, зменшити запалення та набряки.
Особливо корисно їсти цей диво-продукт жінкам. Маш слугують якісною профілактикою раку грудної залози, вирівнюють гормональний фон і відтягують настання клімаксу. Для тих, хто слідкує за фігурою, боби мунг теж стануть у нагоді. Вони подовжують відчуття ситості, не містять великої кількості жирів, контролюють рівень цукру в крові.
Бажаючим якнайдовше залишатися здоровими і молодими не лише всередині, а й зовні, можна порадити маски із бобової кашки. Це відмінний засіб для очищення, живлення, освітлення і пом’якшення шкіри, а також боротьби зі зморшками, пігментацією і почервоніннями.
Як вживати боби маш
Маш – один із найпопулярніших продуктів в китайській, японській, корейській та індійській кухнях. З них роблять спеціальну локшину, використовуючи для цього бобовий крохмаль.
Але й українська господиня знайде застосування цій екзотиці, адже маш можна готувати як звичайні боби – у цілому, лущеному або пророщеному вигляді. Щодо останнього, то проростають боби мунг вже за одну добу! Придбати маш – не проблема, вони є і в супермаркетах, і в магазинах здорового харчування. Крупа маш відмінно підходить для приготування гарнірів, супів, каш і соусів.
Боби маш – це відмінна можливість урізноманітнити свій раціон новим смаком і дуже корисним для здоров’я натуральним продуктом.
"Якщо сидіти "на бобах", то на бобах маш"
Дієтична шурпа з бобів маш
Інгредієнти:
1 морква;
1 цибулина;
3 картоплини;
350 г бобів маш;
3 л води;
1 помідор;
1 зубчик часнику;
сіль за смаком;
оливкова або соняшникова олія;
улюблені спеції (не зайвою буде суха м’ята).
Приготування: Цибулю і моркву нарізати, обсмажити на олії в каструлі для супу. Залити 3 л кип’яченої води, додати боби маш. Варити на середньому вогні 30 хв. Посолити за смаком. Додати нарізану картоплю. Поварити ще 15 хвилин і додати нарізану помідору, видавити часник. Додати спеції і варити до готовності. Подавати теплим.
Джерело
Немає коментарів:
Дописати коментар