12.5.17

Чи шкідливі дезодоранти: боремося з запахом поту без наслідків для здоров’я

Попереду – літо, спека, а значить і інтенсивне потовиділення. Сучасна індустрія косметології пропонує безліч засобів, щоб неприємний запах поту не приносив нам дискомфорт. Реклама обіцяє нам, що сучасні дезодоранти і антиперспіранти позбавлять від запаху поту на цілу добу. Але так чи нешкідливі ці кошти? Про це вам розповість INVADERS.

Неприємний запах поту і функції дезодорантів

Неприємний запах з’являється не від самого поту, як такого, а від взаємодії його з білком кератином, який знаходиться на поверхні шкіри. «Коктейль» з поту і креатину – прекрасне живильне середовище для розмноження бактерій. А неприємний запах – це результат життєдіяльності таких мікроорганізмів. Функції дезодоранту – придушувати діяльність бактерій, які живуть в протоках потових залоз. Тобто, за допомогою дезодоранту можна прибрати неприємний запах, але потіти людина все одно буде.

Антиперспіранти блокують безпосередньо самі потові залози, звужують їх протоки і знижують тим самим виділення поту. Користуючись антиперспирантом постійно, людина позбавляє організм можливості нормального потовиділення, що може привести до перегрівання. Також разом з потом з організму виходять токсини, а антиперспірант заважає цьому процесу. Але, крім впливу на роботу потових залоз, і антиперспіранти, і дезодоранти містять хімічні мікроелементи. Дані речовини призводять також до загибелі корисних, а не тільки шкідливих бактерій, які живуть на нашій шкірі.

Які компоненти входять до складу дезодорантів

Практично в кожному сучасному, доступному за ціною широкому користувачеві, дезодоранті і антиперспіранті містяться:


  • алюміній
  • цинк
  • парабени – складні ефіри пара-гідроксибензойної кислоти
  • пропіленгліколь – рідина, що володіє гігроскопічними властивостями

  • триклозан – синтетичний антибактеріальний засіб.

Частий вплив вищезгаданих речовин на організм людини може призводити до розвитку алергії, гормональних збоїв і навіть захворюваності на рак. Так що ж робити – мучитися від неприємного запаху поту? Зовсім ні. Просто потрібно правильно застосовувати дезодоранти і антиперспіранти або відмовитися від них, замінивши їх натуральними засобами, які борються із запахом поту.

Як прибрати запах поту за допомогою натуральних засобів

Якщо ви добре переносите ефірні масла, то можна використовувати ті, які володіють хорошим антибактеріальним ефектом: олії бергамоту, лайма, лаванди, розмарину, ілнаг-ілангу, м’яти, лемонграсу і ін. Усунути запах поту також допомагають настої з ромашки і алое. Якщо на вас чекає важлива зустріч і ви збираєтеся користуватися антиперспірантом, то наносьте його на вимиту суху шкіру пахв. Робіть це за 6-7 годин до сну, а не відразу після прийняття душу, оскільки відразу після прийняття ванни потові залози наповнені водою.

Якщо має бути заняття в спортзалі, сауна або лазня, не користуйтеся антиперспирантом і не блокуйте потові залози. Краще просто прийняти душ до і після заходу і ретельно вимити шкіру пахв. Щоб поту було менше і, відповідно, неприємного запаху теж, медики радять:

  • пити менше кави і їсти менше пряної, гострої їжі
  • частіше одягати одяг з натуральних тканин
  • обробляти пахви антибактеріальним милом
  • не носити вузький одяг, який тисне під пахвами і подразнює шкіру в цьому місці
  • стежити за вагою: зайва вага і ожиріння сприяють посиленому потовиділенню.

Якщо сильний неприємний запах поту неможливо видалити нічим, тоді необхідно звернутися за консультацією до лікаря. Можливо, причина в гіпергідрозі – підвищеній пітливості, гормональному збої або в іншій проблемі.
Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Почему детям до года нельзя пить фруктовые соки

Детям до одного года ни в коем случае нельзя давать фруктовые соки, утверждают специалисты из Американской академии педиатрии (American...