16.2.17

Полуниця. Посадка та догляд.




ВИБІР ДІЛЯНКИ.
Для посадки полуниці краще всього вибирати вологий, але не мокрий грунт. Ділянка повинна бути залита сонцем і закрита від вітрів. Небажано використовувати місця з крутим схилом, а також низькі місця, які часто затоплюються.
Висаджена полуниця повинна рясно поливатися. Але незважаючи на те, що рослина любить вологу (адже коріння полуниці не проростають глибоко, і нестача вологи може спричинити не лише поганий врожай, а і загибель рослин), надлишок води уповільнює зростання кущів, провокує підгнивання корінців і зменшує урожай ягід. Грунтові води повинні бути приблизно на відстані не вище 70 — 80 см від поверхні землі.
Також слід взяти до уваги те, що на одному місці полуниця дає хороший урожай не більше 3-5 років. Тому через 3-5 років варто поміняти її місце вирощування. Інакше усі шкідники гарно адаптуються та пристосуються до ослаблення як рослин так і врожаю. Та й самі кущі починають старіти і втрачати урожайність. А на тій ділянці можна посадити цибулю або часник. Періодично оновлюйте сорти полуниці, яку вирощуєте. Якщо постійно вирощувати полуницю одних і тих же сортів, то з часом збудники хвороб пристосовуються, і ягоди не можуть захищатися.



ПОСАДКА.
Для отримання якісних врожаїв необхідно особливу увагу приділити передпосадковій підготовці ґрунту і ділянки.
Крок 1. Розпушення грунту.
Ґрунт слід глибоко перекопати (розпушити землю на глибину 20-30 см), очистити ділянку від можливих шкідників (дротяники і личинки хрущів найгірші вороги полуниці) та бур’янів.
Крок 2. Удобрення грунту.
Під час перекопування в грунт додають органічні добрива, такі як торф, компост, гній. Можна додати в грунт трохи піску, він покращує проходження повітря до коренів рослини. Можна керуватися такими пропорціями: 1 відро землі, 1 відро гною, 1 відро компосту, 2 склянки попелу. 
Крок 3. Підготовка ямок.
Викопати лунки на відстані 15-35 см в ряду і 40-70 см між рядами (залежно як Вам вистачає місця) і заповнити їх водою.
Крок 4. Посадка кущиків полуниці.
За годину до посадки розсаду потрібно полити, а ще краще замочити саджанці полуниці на кілька годин у воді або розчині Корневіну
Посадити розсаду полуниці в лунки, попередньо обрізавши довге коріння, щоб воно не завернулися (слідкуйте, щоб під час посадки ящик, де знаходиться розсада був в тіні).
Коренева система повинна розташовуватись вертикально, а коренева шийка повинна бути на рівні з землею.


ПОЛИВ.
Полуниця вимагає регулярного поливу. У суху погоду щойно посаджену полуницю потрібно поливати не рідше, ніж через день протягом тижня. Потім в залежності від вологості ґрунту.

ДОБРИВА.
Із багаторічного досвіду садівників можна сказати, що якщо полуниця удобрялась перед посадкою, то на перші два роки цього цілком вистачає й удобрювати рослини в цей період не варто.
Добрива починають вносити на другий чи третій рік після посадки. Їх слід рівномірно розподілити між рядів і під кущами, потім трохи присипати землею. Будь-які добрива вносяться в грунт так, щоб добрива не торкались рослин.
Осіння підживка дає найкращі результати. Якщо землю не підживлюють восени, то цей процес можна перенести на весну: бажано підсипати добрива ще під мерзлий грунт, але якщо не встигли - то краще підживити пізніше навесні, ніж не підживити взагалі. Також ганого живлення (та обприскування від шкідників) полуниця потребує після збору врожаю, для утворення нових коренів і бруньок. Про засоби захисту полуниці від шкідників читайте тут.
Під час рясного цвітіння і плодоношення рекомендується полуницю не підживлювати. Варто відмовитися від підгодівлі в спекотну суху погоду, вона не піде на благо рослинам, а може їх попалити.
Добрива варто чергувати. На другий і четвертий рік посадки вноситься суміш органіки і мінеральних добрив, на третій рік - лише мінеральні добрива. На 4-5 рік рослини переносяться на іншу ділянку.

Мінеральні добрива.
Рекомендовано використовувати комплексні мінеральні добрива (їх можна придбати в будь-якому магазині товарів для саду) - Азот 14%, Фосфор 7%, Калій 27%, Магній 0,5%. Головне - дотримуйтесь інструкцій, там все детально прописано.
Для чого полуниці потрібен Азот та Калій:
Азот - для того, щоб ягода була великою, червоною і мала відмінні смакові властивості. Дана речовина міститься в аміачній селітрі і сечовині. Сечовина дуже легко розчиняється у воді. Для 10-ти літрового відра знадобиться одна столова ложка сечовини. Перший раз полуницю потрібно удобрити ранньою весною, попередньо забравши сухе листя і пагони. Даний розчин потрібно виливати по 0,5 л під кожен кущ. Але не варто зловживати даними добривом, тому що його надлишок призведе до втрати цукру ягодою.
Калій - для збільшення терміну зберігання ягоди, та покращення її смакових властивостей (збільшення вмісту цукру).
Якщо полуниця має листя, кінці яких бурого кольору, то це явна ознака нестачі калію і її потрібно компенсовувати. Калієва селітра, деревна зола, хлористий калій, сульфат калію відмінно підходять для цього. Фосфорні та калійні добрива вносять під кущі ягоди навесні.
Органічні добрива.
Гній — це суміш підстилки зі стійла свійських тварин з їх послідом. Застосовують його в якості добрив тільки в перепрілому вигляді, так як у свіжому гної міститься дуже багато живого насіння бур'янів, яке готове прорости на удобреному грунті.
Перегній — це гній, який повністю розклався та перетворився на темну пухку масу. Саме перегній — найкраще добриво для будь-яких культурних рослин, яке найлегше рослинами засвоюється. 
Курячий послід - це багате джерело азоту. Для підживлення полуниці робиться слабкий розчин курячого посліду (пропорції 1(послід) : 20 (вода)). Також можна зробити зброжений послід: змішати з водою у пропорції 1:1 та залишити бродити тиждень-два. Після чого використовувати півлітри розчину на відро води. Отриманий розчин підливають в канавки між кущів.
Біоактив - чисте натуральне органічне добриво, отримане поєднанням ставкового мулу та курячого посліду. Містить ідеальну збалансованість мікро- та макроелементів (які доведені до такого стану, що дуже легко та швидко засвоюються рослинами). Його потрібно розчинити у воді та полити між рядами в пропорції 1:3 (30 л біоактиву на 100 л води)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Почему детям до года нельзя пить фруктовые соки

Детям до одного года ни в коем случае нельзя давать фруктовые соки, утверждают специалисты из Американской академии педиатрии (American...