У всіх ранніх овочах є нітрати. Адже це азот, який овочі поглинають з будь-якого грунту. Інша справа – кількість і умови, в яких ці добрива додаються в землю.
Для того, щоби мінімізувати шкідливий вплив нітратів на організм, варто пам’ятати, що найбільше вбирають в себе нітратів редиска, салат, молода капуста та кріп. З ними треба бути особливо обережними.
В огірка найбільше хімії накопичується біля плодоніжки та у шкірці, тому її треба зрізати. У капусті – на верхніх листочках, у редисці – біля кінчика знизу, у салаті та зеленій цибулі – біля корінця. Картопля найбільше накопичує нітратів у шкірці, а морква – у верхній та нижній частині. Тому саме ці місця у ранній зелені потрібно зрізати.
Важливо також правильно обробляти свіжі овочі – замочити їх у холодній воді хоча б на 20 хвилин. По-перше, саме так із них «вимочується» хімія, по-друге, навіть трохи підв’ялі, вони знову наберуть хрускоту.
Також знищує нітрати термічна обробка – варіння у воді. Цю воду потрібно одразу ж злити і не використовувати як бульйон. Ще можна додавати у салати сік лимона чи граната – вони також нейтралізують шкідливі речовини.
Попри те, що дуже хочеться свіженького, варто пам’ятати, що ранні овочі потрібно ретельно дозувати дітям, особливо дошкільнятам, людям похилого віку та з хворим шлунком.
Джерело
Немає коментарів:
Дописати коментар